Kara Kutu Testi Nedir?

En kısa haliyle, kara kutu testleri bir yazılım test tekniğidir ve bu teknikte test edilen sistemin dahili çalışması test uzmanı tarafından bilinmez. Yani test uzmanı kodun arka planda nasıl çalıştığını bilmez ya da dikkate almaz.

Örneğin bir websitesi test ettiğimizi düşünelim. Bu sitenin nasıl çalıştığı hakkında hiçbir bilginiz yok ve bu siteyi bir siteyi bir web tarayıcında açıp, gözüken alanlara veri girişi yaparak web sitesinin verdiği çıktıya bakıyorsunuz. Bu yaptığımız işlem yazılım test literatüründe kara kutu testi olarak geçer. 

Kara kutu testleri yazılımda :

  • Hatalı ve eksik fonksiyonları 
  • Ön yüz hatalarını
  • Yazılımın davranışsal hatalarını
  • Yazılımın başlama ve son bulması

ile ilgili hataları keşfetmemizi sağlar. Genel olarak kara kutu testleri iki tipe ayrılır. Bunlar:

Fonksiyonel testler : Bir bileşen veya sistemin iç çalışma mimarisini dikkate almadan, işlevselliği baz alarak test senaryolarını seçmek veya üretmek.

Fonksiyonel olmayan testler : Bir bileşen veya sistemin fonksiyonalitesi ile ilgili olmayan niteliklerinin testi; örneğin güvenilirlik, verimlilik, kullanılabilirlik, sürdürülebilirlik ve taşınabilirlik.

Fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan test kavramlarını öğrenmek test uzmanları için önemlidir. Ayrıca sıklıkla iş görüşmelerinde sorulur, bu sebeple bu kavramları iyi öğrenmenizi tavsiye ediyorum :). 

Kara kutu test teknikleri ile ilgili daha derin bilgi sahibi olmak isterseniz, Udemy üzerindeki en kapsamlı türkçe yazılım test eğitimi olan Yazılım Test Uzmanlığı – Sıfırdan ileri Seviye bakmanızı öneririm. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.